Amsterdam Mariadistelkade

Compact urban living

How to combine family living and working in a 120 square meter apartment? Located in Amsterdam North’s Buiksloterham area, a former harbour district just steps away from the city center, this compact atelier house accommodates a family of four and two businesses. Fem architects designed the layout and interior for this shell-state apartment, measuring a 40 m2 ground floor atelier and a 80 m2 first floor living area. Making the most of the available space is key, in which flexibility plays a central role.

Room divider

On the ground floor a transparent room divider defines space. It creates two workplaces with a canal view and a more intimate lounge area for presentations and informal meetings. It can swing up to the ceiling, leaving a larger open space for meetings or parties. Outside office hours the lounge area functions as a media room for the kids. A bar along the large window offers a place to read, sketch and meet. The stairs to the first floor are integrated in a custom made wall cabinet containing a pantry and a toilet. Above the pantry a crate cabinet, accessible from the staircase side, provides ample storage space.

Retreat

The living area is the perfect place to retreat from the busy city life. Relaxation plays a central role. The generous kitchen offers space for extensive cooking. A daybed in the living room invites you to read or just enjoy the view of the vibrant NDSM-area. The bathroom is reminiscent of that in a hotel. We were able to even fit in a small sauna.

Spacious

Despite its limited size, the apartment feels spacious, due to the smart layout, long sightlines and abundant daylight. Bespoke cabinets are not only used as storage place, but also to define space. Two comfortable bedrooms can be split into three bedrooms in the future.

Warm and robust

The interior feels warm and robust due to the combination of oak cabinets and concrete floors. By choosing closed cabinets all personal items are provided a place hidden from view, so that the apartment breathes tranquility and space. The high level of finish and limited color palette enhance this tranquility.

Photography

ISABEL NABUURS

Lighting design

SPOT ON LICHTONTWERP

Styling

FAF STYLING

Program

120 M² LIVING AND WORKING

Project type

RENOVATION

Status

DELIVERED

Client

Datum

September 1, 2020

Compact urban living

How to combine family living and working in a 120 square meter apartment? Located in Amsterdam North’s Buiksloterham area, a former harbour district just steps away from the city center, this compact atelier house accommodates a family of four and two businesses. Fem architects designed the layout and interior for this shell-state apartment, measuring a 40 m2 ground floor atelier and a 80 m2 first floor living area. Making the most of the available space is key, in which flexibility plays a central role.

Room divider

On the ground floor a transparent room divider defines space. It creates two workplaces with a canal view and a more intimate lounge area for presentations and informal meetings. It can swing up to the ceiling, leaving a larger open space for meetings or parties. Outside office hours the lounge area functions as a media room for the kids. A bar along the large window offers a place to read, sketch and meet. The stairs to the first floor are integrated in a custom made wall cabinet containing a pantry and a toilet. Above the pantry a crate cabinet, accessible from the staircase side, provides ample storage space.

Photography

ISABEL NABUURS

Lighting design

SPOT ON LICHTONTWERP

Styling

FAF STYLING

Program

120 M² LIVING AND WORKING

Project type

RENOVATION

Status

DELIVERED

Retreat

The living area is the perfect place to retreat from the busy city life. Relaxation plays a central role. The generous kitchen offers space for extensive cooking. A daybed in the living room invites you to read or just enjoy the view of the vibrant NDSM-area. The bathroom is reminiscent of that in a hotel. We were able to even fit in a small sauna.

Spacious

Despite its limited size, the apartment feels spacious, due to the smart layout, long sightlines and abundant daylight. Bespoke cabinets are not only used as storage place, but also to define space. Two comfortable bedrooms can be split into three bedrooms in the future.

Warm and robust

The interior feels warm and robust due to the combination of oak cabinets and concrete floors. By choosing closed cabinets all personal items are provided a place hidden from view, so that the apartment breathes tranquility and space. The high level of finish and limited color palette enhance this tranquility.