Amsterdam Robijnstraat

Client

Datum

September 1, 2020

National monument restored

This remarkable home is situated in the heart of De Pijp, a popular neighborhood in Amsterdam South. The workers’ house, a national monument built in the 1890’s, was in a rundown state when its new owner decided to renovate and extend it.

Contour

A new annex at the rear façade holds a spacious kitchen with a maximum view of the garden. To preserve the monument’s contour the extension is connected to the original building by a glass façade and roof, flooding the interior with daylight.

Elegant and eco-friendly

The extension has a carefully detailed open wooden façade without a visible drip edge. For the façade frake noir was chosen, thermally treated wood which has a warm, natural and elegant appearance. It has a very small ecological footprint and can easily be recycled. The ground floor, façades and roof are insulated for more comfort and better energy-efficiency. Both floors are equipped with underfloor heating to further increase comfort.

Photography

ISABEL NABUURS

Program

73M² LIVING

Project type

RENOVATION

Status

DELIVERED

Compact living

The house’s layout is optimized. The open plan living room is spacious and bright. Upstairs two bedrooms and a smartly fitted bathroom are created. Integrating as much storage space as possible was key in this 73 square meter home. Ample storage space is found in bespoke cabinets underneath the stairs and sloping roof.

Makeover

Both the exterior and the interior get a makeover. The interior has a calm feel due to the materialization in wood and stucco. The dormer is raised, insulated and re-cladded to match the monument’s style. The original window detailing is brought back, replacing the plastic window frames by wooden ones.

Sketch to delivery

Fem architects was involved throughout the whole process, from first sketches to delivery. The assignment included the complete architectural and technical design, the Monuments Committee consultation and permit application, and the construction supervision.

National monument restored

This remarkable home is situated in the heart of De Pijp, a popular neighborhood in Amsterdam South. The workers’ house, a national monument built in the 1890’s, was in a rundown state when its new owner decided to renovate and extend it.

Contour 

A new annex at the rear façade holds a spacious kitchen with a maximum view of the garden. To preserve the monument’s contour the extension is connected to the original building by a glass façade and roof, flooding the interior with daylight.

Elegant and eco-friendly

The extension has a carefully detailed open wooden façade without a visible drip edge. For the façade frake noir was chosen, thermally treated wood which has a warm, natural and elegant appearance. It has a very small ecological footprint and can easily be recycled. The ground floor, façades and roof are insulated for more comfort and better energy-efficiency. Both floors are equipped with underfloor heating to further increase comfort.

Compact living

The house’s layout is optimized. The open plan living room is spacious and bright. Upstairs two bedrooms and a smartly fitted bathroom are created. Integrating as much storage space as possible was key in this 73 square meter home. Ample storage space is found in bespoke cabinets underneath the stairs and sloping roof.

Makeover

Both the exterior and the interior get a makeover. The interior has a calm feel due to the materialization in wood and stucco. The dormer is raised, insulated and re-cladded to match the monument’s style. The original window detailing is brought back, replacing the plastic window frames by wooden ones.

Sketch to delivery
Fem architects was involved throughout the whole process, from first sketches to delivery. The assignment included the complete architectural and technical design, the Monuments Committee consultation and permit application, and the construction supervision.

Photography

ISABEL NABUURS

Program

73M² LIVING

Project type

RENOVATION

Status

DELIVERED