Amsterdam Klaprozenweg

Stoer, duurzaam, betaalbaar

Een stoer, duurzaam en vooral betaalbaar huis. Dat is wat de gelukkige eigenaars van deze zelfbouwkavel wilden. Een thuis waarin zij wonen en werken flexibel kunnen combineren. Een thuis dat met hen meegroeit in de tijd en zich moeiteloos aanpast aan hun veranderende behoeften. Een plek die rust biedt, de basis voor hun hectische gezinsleven.

Hard en aaibaar

De kavel ligt aan de drukke Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. Geïnspireerd door het industriële karakter van de omgeving is de voorgevel gematerialiseerd in CorTen stalen damwandprofielen, een materiaal dat hard maar tegelijkertijd aaibaar is. Diepe kaders accentueren de grote raampartijen. Door de zorgvuldige detaillering van de op maat gemaakte damwandprofielen en kozijnkaders ontstaat een mooie schaduwwerking, waardoor de gevel diepte krijgt.

Zacht en rustig

Aan de achterzijde is een zachtere benadering gekozen en wordt een intieme binnenwereld gecreëerd. Belangrijkste doel hier is om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten stromen. De achtergevel is een compositie van vlakken en volumes, en omhult een knusse patiotuin. Hij is abstract uitgevoerd in wit stucwerk met grote glazen puien. Een uitbouw verbindt het woonhuis met de later te bouwen studio in de tuin. Hij biedt plaats aan de entree en een pergola, waar de bewoners in ieder jaargetijde van de avondzon genieten.

Hout en stucwerk

In het interieur is rust het sleutelwoord. De onderste twee verdiepingen zijn door grote vides aan de gevels met elkaar verbonden. De ensuite definieert de ruimte en creëert plekken, met behoud van doorzichten, licht en ruimtelijkheid. Het materialenpalet is beperkt tot hout, stucwerk, beton en staal. De massief houten binnenwanden en entresolvloer zijn in het zicht gelaten, en bepalen de sfeer in de woning.

Verschillende sferen

De woonwerkwoning biedt ruimte aan werken en wonen voor het hele gezin. De onderste twee verdiepingen zijn door grote vides aan de gevels met elkaar verbonden. De werkruimten bevinden zich aan de noordzijde, uitkijkend op de Klaprozenweg. Aan de rustige, zonnige zuidzijde zijn de woonkeuken en de woonkamer. Deze sferen zullen van elkaar gescheiden worden door grote glazen puien. Op de bovenste verdieping komen de slaapkamers en een badkamer. De kavel biedt plaats aan drie woningen, waarvan er momenteel één gebouwd is. Binnenkort wordt in de tuin een studioappartement gerealiseerd.

Datum

August 5, 2019

Stoer, duurzaam, betaalbaar

Een stoer, duurzaam en vooral betaalbaar huis. Dat is wat de gelukkige eigenaars van deze zelfbouwkavel wilden. Een thuis waarin zij wonen en werken flexibel kunnen combineren. Een thuis dat met hen meegroeit in de tijd en zich moeiteloos aanpast aan hun veranderende behoeften. Een plek die rust biedt, de basis voor hun hectische gezinsleven.

Hard en aaibaar

De kavel ligt aan de drukke Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. Geïnspireerd door het industriële karakter van de omgeving is de voorgevel gematerialiseerd in CorTen stalen damwandprofielen, een materiaal dat hard maar tegelijkertijd aaibaar is. Diepe kaders accentueren de grote raampartijen. Door de zorgvuldige detaillering van de op maat gemaakte damwandprofielen en kozijnkaders ontstaat een mooie schaduwwerking, waardoor de gevel diepte krijgt.

Zacht en rustig

Aan de achterzijde is een zachtere benadering gekozen en wordt een intieme binnenwereld gecreëerd. Belangrijkste doel hier is om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten stromen. De achtergevel is een compositie van vlakken en volumes, en omhult een knusse patiotuin. Hij is abstract uitgevoerd in wit stucwerk met grote glazen puien. Een uitbouw verbindt het woonhuis met de later te bouwen studio in de tuin. Hij biedt plaats aan de entree en een pergola, waar de bewoners in ieder jaargetijde van de avondzon genieten.

Fotografie

ISABEL NABUURS

Tuinontwerp

JEROEN HAMERS

Lichtontwerp

SPOT ON LICHTONTWERP

Hout en stucwerk

In het interieur is rust het sleutelwoord. De onderste twee verdiepingen zijn door grote vides aan de gevels met elkaar verbonden. De ensuite definieert de ruimte en creëert plekken, met behoud van doorzichten, licht en ruimtelijkheid. Het materialenpalet is beperkt tot hout, stucwerk, beton en staal. De massief houten binnenwanden en entresolvloer zijn in het zicht gelaten, en bepalen de sfeer in de woning.

Verschillende sferen

De woonwerkwoning biedt ruimte aan werken en wonen voor het hele gezin. De onderste twee verdiepingen zijn door grote vides aan de gevels met elkaar verbonden. De werkruimten bevinden zich aan de noordzijde, uitkijkend op de Klaprozenweg. Aan de rustige, zonnige zuidzijde zijn de woonkeuken en de woonkamer. Deze sferen zullen van elkaar gescheiden worden door grote glazen puien. Op de bovenste verdieping komen de slaapkamers en een badkamer. De kavel biedt plaats aan drie woningen, waarvan er momenteel één gebouwd is. Binnenkort wordt in de tuin een studioappartement gerealiseerd.

Programma

281 M² WONEN EN WERKEN

Project type

NIEUWBOUW

Status

OPGELEVERD

Beperkte CO2-footprint

Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Waar mogelijk is gekozen voor natuurlijke, herbruikbare materialen. De gevels zijn houtskeletbouwwanden met cellulose isolatie. De vloeren, woningscheidende wanden en binnenwanden zijn cross laminated timber (CLT), ook wel houtmassiefbouw of kruislaagshout genoemd. Het huis wordt damp-open gebouwd. Door deze materiaalkeuzes is de CO2-footprint van het gebouw beperkt en het binnenklimaat prettig en gezond. Bijkomend voordeel: de extreem korte bouwtijd. Het casco is volledig geprefabriceerd en in vijf dagen in elkaar gezet.

Warmte buiten, licht binnen

Naast de toepassing van biobased materialen resulteren lowtech oplossingen in een duurzaam huis. Een groen dak op de uitbouw in de tuin zal regenwater bufferen, CO2 absorberen en de biodiversiteit verhogen. Het overstek boven de grote pui in de zuidgevel en bomen in de tuin houden de warmte in de zomer buiten. In de winter, als de zon laag staat en de boom zijn bladeren kwijt is, stroomt het licht door de hoge ramen ver de woning binnen.

Van schets tot uitvoering

De opdracht omvatte het complete ontwerp van eerste schets tot technisch ontwerp, de aanvraag omgevingsvergunning en de aannemersselectie. Voor dit laatste hebben we uitgebreid onderzocht hoe we de bouwkosten binnen budget konden houden, wat resulteerde in een leverancier/aannemer uit Letland.

Fotografie

ISABEL NABUURS

Tuinontwerp

JEROEN HAMERS

Lichtontwerp

SPOT ON LICHTONTWERP

Programma

281 M² WONEN EN WERKEN

Project type

NIEUWBOUW

Status

OPGELEVERD

Beperkte CO2-footprint

Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Waar mogelijk is gekozen voor natuurlijke, herbruikbare materialen. De gevels zijn houtskeletbouwwanden met cellulose isolatie. De vloeren, woningscheidende wanden en binnenwanden zijn cross laminated timber (CLT), ook wel houtmassiefbouw of kruislaagshout genoemd. Het huis wordt damp-open gebouwd. Door deze materiaalkeuzes is de CO2-footprint van het gebouw beperkt en het binnenklimaat prettig en gezond. Bijkomend voordeel: de extreem korte bouwtijd. Het casco is volledig geprefabriceerd en in vijf dagen in elkaar gezet.

Warmte buiten, licht binnen

Naast de toepassing van biobased materialen resulteren lowtech oplossingen in een duurzaam huis. Een groen dak op de uitbouw in de tuin zal regenwater bufferen, CO2 absorberen en de biodiversiteit verhogen. Het overstek boven de grote pui in de zuidgevel en bomen in de tuin houden de warmte in de zomer buiten. In de winter, als de zon laag staat en de boom zijn bladeren kwijt is, stroomt het licht door de hoge ramen ver de woning binnen.

Van schets tot uitvoering

De opdracht omvatte het complete ontwerp van eerste schets tot technisch ontwerp, de aanvraag omgevingsvergunning en de aannemersselectie. Voor dit laatste hebben we uitgebreid onderzocht hoe we de bouwkosten binnen budget konden houden, wat resulteerde in een leverancier/aannemer uit Letland.