Amsterdam Robijnstraat

Categorie

Datum

September 5, 2019

Rijksmonument in oude luister hersteld

Midden in de Pijp in Amsterdam-Zuid bevindt zich een bijzonder pand: een arbeiderswoning met riante tuin. Het is een Rijksmonument met veel historie, dat in het verleden veelvuldig verbouwd is. Helaas niet altijd met liefde. Zijn nieuwe eigenaar wil het pand in oude luister herstellen, het woonoppervlak vergroten, de indeling veranderen en het comfort en afwerkingsniveau verhogen.

Contour herkenbaar

Aan de achterzijde is de woning in het verleden vergroot met een uitbouw en een dakkapel, maar dit is slecht uitgevoerd. Bovendien is de uitbouw aanzienlijk kleiner dan wat volgens het bestemmingsplan zou mogen. De nieuwe uitbouw heeft een hedendaagse signatuur. Om de contour van het monument herkenbaar te houden staat de uitbouw los van het oorspronkelijke woonhuis. Een glazen pui die overgaat in een daklicht verbindt oud en nieuw met elkaar. Het daklicht zorgt voor overvloedig daglicht in het oude en het nieuwe deel. De uitbouw biedt plaats aan een prettige woonkeuken met maximaal zicht op de tuin.

Elegante uitstraling

De uitbouw is zorgvuldig ontworpen met verticale houten Frake Noir geveldelen die zijn uitgevoerd zonder dakrand. Frake Noir is thermisch behandeld hout dat de levensduur heeft van hardhout en geen verder onderhoud vereist. Het heeft een warme, natuurlijke en elegante uitstraling en kan onbehandeld toegepast worden. Bij het verduurzamen van het hout worden geen chemicaliën gebruikt. Het heeft een geringe ecologische footprint en is perfect herbruikbaar.

Fotografie

ISABEL NABUURS

Programma

73M² WONEN

Project type

VERBOUW

Status

OPGELEVERD

Compact wonen

Het woonoppervlak wordt niet alleen vergroot, het wordt ook slimmer ingedeeld. Door de hal compacter te maken krijgt de woonkamer meer ruimte. Een geïntegreerde kast onder de trap biedt zeeën van bergruimte. Op de eerste verdieping wordt een tweede slaapkamer gecreëerd door het verplaatsen en slim indelen van de badkamer. En ook de ruimte onder de kap wordt maximaal benut.

Meer comfort

Het pand krijgt daarnaast van binnen en van buiten een make-over. Het interieur straalt rust uit door de materialisering in alleen hout en stucwerk. De dakkapel wordt verhoogd, geïsoleerd en opnieuw van gevelbekleding voorzien, passend bij de stijl van het monument. De kunststof kozijnen in de voorgevel worden vervangen door houten kozijnen, conform de oorspronkelijke raamverdeling en detaillering. De begane grondvloer, gevels en het dak worden geïsoleerd. Om het comfort verder te verhogen worden beide verdiepingen voorzien van vloerverwarming.

Van schets tot oplevering

De opdracht omvatte het complete ontwerp inclusief overleg en afstemming met Bureau Monumenten Amsterdam, de aanvraag omgevingsvergunning, aannemersselectie, uitvoeringstekeningen en bouwbegeleiding.

Rijksmonument in oude luister hersteld

Midden in de Pijp in Amsterdam-Zuid bevindt zich een bijzonder pand: een arbeiderswoning met riante tuin. Het is een Rijksmonument met veel historie, dat in het verleden veelvuldig verbouwd is. Helaas niet altijd met liefde. Zijn nieuwe eigenaar wil het pand in oude luister herstellen, het woonoppervlak vergroten, de indeling veranderen en het comfort en afwerkingsniveau verhogen.

Contour herkenbaar

Aan de achterzijde is de woning in het verleden vergroot met een uitbouw en een dakkapel, maar dit is slecht uitgevoerd. Bovendien is de uitbouw aanzienlijk kleiner dan wat volgens het bestemmingsplan zou mogen. De nieuwe uitbouw heeft een hedendaagse signatuur. Om de contour van het monument herkenbaar te houden staat de uitbouw los van het oorspronkelijke woonhuis. Een glazen pui die overgaat in een daklicht verbindt oud en nieuw met elkaar. Het daklicht zorgt voor overvloedig daglicht in het oude en het nieuwe deel. De uitbouw biedt plaats aan een prettige woonkeuken met maximaal zicht op de tuin.

Elegante uitstraling

De uitbouw is zorgvuldig ontworpen met verticale houten Frake Noir geveldelen die zijn uitgevoerd zonder dakrand. Frake Noir is thermisch behandeld hout dat de levensduur heeft van hardhout en geen verder onderhoud vereist. Het heeft een warme, natuurlijke en elegante uitstraling en kan onbehandeld toegepast worden. Bij het verduurzamen van het hout worden geen chemicaliën gebruikt. Het heeft een geringe ecologische footprint en is perfect herbruikbaar.

Compact wonen

Het woonoppervlak wordt niet alleen vergroot, het wordt ook slimmer ingedeeld. Door de hal compacter te maken krijgt de woonkamer meer ruimte. Een geïntegreerde kast onder de trap biedt zeeën van bergruimte. Op de eerste verdieping wordt een tweede slaapkamer gecreëerd door het verplaatsen en slim indelen van de badkamer. En ook de ruimte onder de kap wordt maximaal benut.

Meer comfort

Het pand krijgt daarnaast van binnen en van buiten een make-over. Het interieur straalt rust uit door de materialisering in alleen hout en stucwerk. De dakkapel wordt verhoogd, geïsoleerd en opnieuw van gevelbekleding voorzien, passend bij de stijl van het monument. De kunststof kozijnen in de voorgevel worden vervangen door houten kozijnen, conform de oorspronkelijke raamverdeling en detaillering. De begane grondvloer, gevels en het dak worden geïsoleerd. Om het comfort verder te verhogen worden beide verdiepingen voorzien van vloerverwarming.

Van schets tot oplevering

De opdracht omvatte het complete ontwerp inclusief overleg en afstemming met Bureau Monumenten Amsterdam, de aanvraag omgevingsvergunning, aannemersselectie, uitvoeringstekeningen en bouwbegeleiding.

Fotografie

ISABEL NABUURS

Programma

73M² WONEN

Project type

VERBOUW

Status

OPGELEVERD